17-04-2019

Bruidstaart of Trouwtaart

 

Eén van de belangrijke momenten van een bruiloft is het aansnijden van de bruidstaart. Als je je gaat verdiepen in bruidstaarten, zul je merken dat er zeer veel mogelijkheden zijn en dat een bruidstaart iets meer is dan een taartje bij de koffie. In dit artikel vind je alles wat je wilt weten over bruidstaarten.

In dit artikel vind je de volgende informatie terug:

 • De traditie van de bruidstaart;
 • De lagen van een bruidstaart;
 • Bruidstaart invriezen?
 • Het uitkiezen (proeven) van een bruidstaart;
 • De smaken van een bruidstaart;
 • Marsepein of fondant?
 • Verschillende smaken verschillende lagen?;
 • Figuren op een bruidstaart, de taarttoppers; 
 • De prijs van bruidstaarten;
 • Het aansnijden van de bruidstaart;
 • Trends in trouwtaarten;
 • Wanneer een bruidstaart bestellen?;
 • De 5 meest belangrijke tips voor het uitkiezen van de perfecte bruidstaart
 • Waar de bruidstaart bestellen?

Cake 5

De traditie van de bruidstaart

Als je aan een bruidstaart denkt, zul je in eerste instantie denken aan een witte slagroomtaart van meerdere verdiepingen die rusten op suikerpilaartjes. Het is een taart die zo mooi is, dat je het eigenlijk zonde vindt om aan te snijden, maar dit is juist een mooi fotomoment! Dit gevoel sluit precies aan op de traditie van de bruidstaart.

Voor deze traditie moeten we ver terug in de tijd. Al vanaf de achttiende eeuw is het eten van taart of gebak tijdens een bruiloft een traditie. De oorsprong van de bruidstaart ligt in Engeland en is in ons land geïntroduceerd bij het huwelijk van koningin Wilhelmina. Gedurende deze royal wedding in 1901 werd een bruidstaart van meerdere lagen aangesneden. Een trouwtaart van meerdere verdiepingen werd in die tijd vooral geserveerd door koningshuizen en adellijke families.

Pas rond de helft van de vorige eeuw, brak de bruidstaart door als een echte traditie bij ieder huwelijk. Een bruiloft werd vanaf die tijd gezien als de mooiste dag in iemands leven waarbij het aan niets mag ontbreken.

Traditionele kleur van de bruidstaart is wit. Deze kleur staat immers voor maagdelijkheid en puurheid. Als je kiest voor een hele traditionele bruidstaart, zul je ook ontdekken dat de drie lagen een andere samenstelling hebben. Ook dit heeft te maken met de betekenis die hieraan gegeven wordt:

 • De onderstaande laag bestaat uit witte suiker, dit is een symbool van liefde;
 • De middelste laag bestaat uit marsepein, wat symbool staat voor de bruidstijd;
 • De bovenste laag bestaat uit een rijke vruchtencake. Deze plumcake wordt gezien als afspiegeling van het huwelijk.

Uiteraard hoef je je helemaal niet aan deze tradities te houden en kun je een hele eigen twist geven aan het aansnijden en de vormgeving van je bruidstaart. Als jullie de voorkeur geven aan een chocoladetaart, kan dit uiteraard ook. Er zijn stellen die een bruidstaart laten maken van donuts, fruit, en zelfs in gotic- of bohemian stijl. Lees hieronder alles over de keuzes die je kunt maken en daarbij delen we handige tips hoe je dit het beste kunt doen.

We zijn hiervoor te rade gegaan bij Micha……, dit is een bekende patissier die zeer veel ervaring en vakkennis heeft in het maken van bruidstaarten. Er is immers niemand die je hier beter over kan informeren.

De lagen van een bruidstaart

Wat weinig mensen weten is dat de lagenstructuur van een bruidstaart ook een onderdeel is van de traditionele vormgeving. Een traditionele trouwtaart heeft minimaal drie lagen. Volgens de traditie worden deze lagen gebruikt bij diverse gelegenheden:

 • Een taartlaag voor de receptie;
 • Een laag cake om gedurende de rest van de dag (het feest) uit te delen;
 • Een laag om mee te nemen om er later nog eens heerlijk samen van te kunnen na genieten. De traditie is om dit te doen bij een eerste jubileum of bij de geboorte van een kindje uit het huwelijk.
 • Tegenwoordig wordt er steeds vaker afgeweken van deze traditie en wordt het aantal lagen afgepast op het aantal gasten:
 • Over het algemeen is een bruidstaart van drie lagen voldoende voor een groep van 30 tot 50 personen.
 • Een bruidstaart van vier lagen is voldoende voor een groep van 50 tot 100 personen.
 • Voor een groep van meer dan 100 personen kun je het beste kiezen voor een bruidstaart van vijf of meer lagen.

Je zou kunnen kiezen voor een dummy laag om wel een grote taart van meerdere lagen aan te kunnen snijden als je minder gasten hebt. Je voorkomt hiermee dat je veel te veel taart besteld. Het is wel goed om er rekening mee te houden dat dit in verhouding duurder is omdat er vooral veel werk in het decoreren van de taart zit.

Bruidstaart invriezen?

Hou je bruidstaart over?
Dit is natuurlijk géén probleem.
De bruidstaart is uitstekend geschikt om in te vriezen zodat je in later stadium hier nog even lekker van kan nagenieten en de mooie herinneringen nog even kunt herbeleven. 

Als je de overgebleven taart in een goed afgesloten bak (luchtdicht) in de vriezer stopt, zal de taart zeker nog een jaar goed blijven.  

Het uitkiezen (proeven) van een bruidstaart

Wist je dat er een legende bestaat dat het ongeluk zou brengen als de bruid zelf haar bruidstaart bakt? Uiteraard hebben diverse stellen bewezen dat dit onzin is, maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, zul je de deur uit moeten.

Neem van ons aan, dat is zeker géén straf!   

Als je een bruidstaart wilt, die volledig bij je past is het goed om een afspraak te maken met een patissier. Een bruidstaart is immers géén product dat je zomaar even online kunt bestellen.

Een goede patissier weet immers als géén ander hoe hij of zij een bruidstaart kan vormgeven die volledig past bij jouw wensen. Uiteraard kan deze professional je ook perfect adviseren in de afmeting van een bruidstaart op basis van het aantal gasten op je bruiloft. Daarnaast zal hij of zij je alles kunnen vertellen over de smaken van de taart en tips geven over eventuele smaakcombinaties. Uiteraard kun je diverse foto’s bekijken hoe een bruidstaart eruit kan komen te zien, maar bij veel patissiers kun je ook zelf een ontwerp maken.

Het tijdstip van het aansnijden

Uiteraard zal de patissier je ook een aantal praktische vragen stellen met betrekking tot je dagprogramma, je locatie en het tijdstip van het aansnijden. Met deze informatie kan hij of zij tot in de perfectie timen wat er moet gebeuren om jouw bruidstaart op het juiste moment klaar te hebben staan.

Mocht je de patissier gaan bezoeken, zorg dan dat je nog niet veel gegeten hebt. Vaak is een proeverij een onderdeel van dit soort afspraken om je “het gespreksonderwerp” alvast te laten proberen. Een goede patissier zal een aantal stukken verse bruidstaart voor je klaar hebben liggen die je gratis mag proeven!

Bruidstaarten

Uit welke smaken kun je kiezen voor een trouwtaart?

Uiteraard moet de trouwtaart passen bij je smaak. Natuurlijk heb je hier een volledige vrije keuze in, maar welke smaken passen in een trouwtaart? De traditionele bruidstaart is uiteraard zoet door de suiker en het marsepein, maar zoals al eerder aangegeven kun je de taart een eigen smaakbeleving meegeven.

Je kunt kiezen voor een lichte, lekkere frisse smaak maar je kunt ook kiezen voor een zwaardere chocoladevulling. Deze laatste optie is echter niet aan te raden als je je beseft hoeveel er de hele dag door wordt gegeten en gedronken. Denk aan de receptie met de bijbehorende hapjes en het (meerdere gangen) diner waarvoor veel wordt betaald. Het is dus verstandig om te kijken wat praktisch is.

Hieronder staan een aantal smaken om je te inspireren, maar besef je dat dit zeker niet de enige smaken zijn waaruit je kunt kiezen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden:

 • Prosecco bavarois;
 • Mokka bavarois;
 • Yoghurt bavarois;
 • Vanillecremé vulling;
 • Witte chocolade vulling;
 • Frambozen vulling;
 • Passievruchten cremé;
 • Botervulling cremé;
 • Red velvet vulling.

Het is uiteraard verstandig om je hierin goed te laten informeren en als je de mogelijkheid hebt om voor te proeven, moet je dit zeker niet afslaan! Dit is niet alleen lekker, maar ook de beste manier om een gevoel te krijgen bij je taart. Alleen dan weet je wat je op je trouwdag gaat aansnijden.

Marsepein of fondant?
De moderne bruidstaarten worden bijna allemaal gemaakt met een mooie laag van fondant.
Fondant heeft de rol van marsepein hierin overgenomen.
Marsepein werd voornamelijk in het verleden gebruikt.
Fondant zorgt voor de mooie, strakke witte afwerking van de taart.
Dit past precies bij de huidige trends in bruidstaarten.
Marsepein heeft juist een wat gelere kleur doordat het van amandelen is gemaakt.
Uiteraard is marsepein met behulp van kleurstoffen wel in de gewenste kleur te brengen.
Als je een bruidstaart wilt in een specifieke kleur kun je dus kiezen uit beide opties, als je een hele witte taart wilt, zul je snel op fondant uitkomen.  

Overigens is het goed te weten dat marsepein een meer korrelige structuur heeft in vergelijking met het veel gladdere fondant. Marsepein ziet er dan ook wat grauwer uit en zal sneller scheuren. Er zit overigens weinig tot geen prijsverschil tussen deze opties.

Verschillende lagen, verschillende smaken?

De patissier zal je ook afraden om te kiezen voor de volledig traditionele taart waarbij de verschillende lagen een andere smaaksamenstelling hebben, zoals eerder in dit artikel aangegeven.

Waarom dat is, is eenvoudig aan te geven:

Een bruidstaart heeft een piramidevorm.
De bovenste laag heeft dus de kleinste afmeting.
Als dit nu net de populairste smaak is, is de kans groot dat je hiervan te kort hebt.
Smaken verschillen (bijna met de dag), dus dit is niet van tevoren te voorspellen.Daarnaast is de prijs voor een taart met “verschillende lagen en verschillende smaken” uiteraard veel hoger omdat hier veel meer werk in zit. Tevens is het in de praktijk niet te voorkomen dat er uit alle lagen van de taart gesneden moet worden en dat is niet handig.    

Het taartmoment

Uiteraard is er voor het “taartmoment” een bepaalde tijd gepland, maar door de keuzemogelijkheden zal dit in de praktijk veel meer tijd in beslag nemen dan de bedoeling was. De kans is groot dat deze tijd er niet is. De ceremoniemeester zal al snel nerveus op zijn klok kijken en voor een uitdaging staan.

Tot slot is er nog de keuzestress van veel mensen, het zal geregeld voorkomen dat er mensen zijn die van iedere laag een stukje vragen. Uiteraard ben je gastvrij, maar je zult hier niet op kunnen plannen. Het is dus beter om deze keuze niet te geven.  

Het advies is dus eenvoudig in dit geval:
Kies voor een soort taart van jullie favoriete smaak.

Figuren op een bruidstaart, de taarttoppers

Om de bruidstaart helemaal in stijl vorm te geven, kun je kiezen voor toppers op een bruidstaart. Taarttoppers zijn de figuren die je op een bruidstaart vindt. Je kunt kiezen voor een bruid en bruidegom, maar tegenwoordig wordt er voornamelijk gekozen voor de letters “MR & MRS” of de eigen namen op de bruidstaart. Eigenlijk kun je ook in dit opzicht echt alle kanten op.  

Uiteraard zijn deze taarttoppers in diverse materialen verkrijgbaar.

Tegenwoordig wordt er veel voor hout gekozen, maar er zijn ook andere keuzemogelijkheden zoals kunststof. Ongeveer de helft van de stellen kiest voor een taarttopper, anderen kiezen voor een stijlvol bloemenmotief of een andere manier om de taart een persoonlijk karakter te geven.  

  De prijs van bruidstaarten

Uiteraard speelt de prijs van bruidstaarten een belangrijke rol. Veel bruidsparen hebben een specifiek budget vrijgemaakt voor deze mooiste dag van hun leven. Het aantal personen waarvoor de bruidstaart gemaakt moet worden heeft de grootste invloed op de prijsstelling.

De prijs van de bruidstaart zal bepaald worden aan de hand van de hoeveelheid werk die de patissier eraan heeft om de taart voor jullie te maken. Er wordt niet gewerkt met een specifieke prijs per persoon. Dit zou immers niet eerlijk zijn want hoe groter de taart, hoe minder werk je per persoon hebt. Een taart voor 100 personen is per definitie niet twee keer zoveel werk dan een taart van 50 personen.

Een bruidstaart begint bij ongeveer € 300,-

Het is uiteraard lastig om een specifieke prijs te benoemen voor een bruidstaart maar hou er rekening mee dat een knappe bruidstaart begint bij ongeveer € 300,-. Uiteraard heb je dan een bruidstaart van meerdere lagen. Een bruidstaart die géén lagenstructuur heeft is uiteraard voordeliger. Voor een bedrag van € 750,- is al heel veel mogelijk, de kans dat je hier boven komt is niet zo groot. Om toch een beeld te krijgen van de prijs per persoon kun je het beste een bedrag tussen de zes en elf euro aanhouden.

Het aansnijden van de bruidstaart

Eén van de mooiste momenten van een bruiloft is het aansnijden van de bruidstaart. Ook dit kun je volledig op een traditionele wijze doen als dit je aanspreekt. Uiteraard zullen er diverse foto’s gemaakt worden van het bruidspaar met de bruidstaart waaronder natuurlijk óók het aansnijden van de trouwtaart.

Als je dit op een traditionele wijze wilt doen, zal de bruid het mes ter hand nemen. De bruidegom zal zijn hand op die van de bruid leggen als teken van verbondenheid. Dit is het symbool van de belofte om voor elkaar te zorgen (in de traditionele voor- en tegenspoed). Een romantisch bruidspaar zal de eerste hapjes van de taart aan elkaar voeren.

Maak je verder géén zorgen over het aansnijden van de taart.

In de meeste gevallen verzorgt de locatie dat en zal het bruidspaar alleen het eerste stukje snijden. Er zijn bruidsparen die liever een vierkante taart kiezen omdat het snijden dan makkelijker is, maar dat hoeft zeker niet.
De bediening van een locatie waar geregeld trouwfeesten in worden gehouden is hier vaak uiterst bedreven in.

Maak je geen zorgen over het omvallen van een bruidstaart, je kent de bloopers wel.
Een bruidstaart van een goede patissier zal stevig staan.
Uiteraard moet je behoudend te werk gaan, maar je moet wel heel rigoureus aan de slag gaan wil je de bruidstaart om krijgen.

Trends in trouwtaarten

Uiteraard zijn ook trouwtaarten aan trends onderhevig. De belangrijkste trend van dit moment is dat mensen terug willen naar de basis. De naked cakes (zonder fondantlaag) zijn erg in op het moment. Veel mensen kiezen tegenwoordig veel meer voor natuurlijke materialen, zonder te veel opsmuk in vorm van de fondant. Je ziet nu vaak veel duidelijker de opgevulde cake basis zitten.
Deze worden niet meer “verstopt” achter de fondant.

Daarnaast worden de laatste jaren veel voor een mix van lichte, zachte kleuren gekozen. De witte- en pasteltinten zijn laatste jaren veel gangbaarder dan de uitgesproken kleuren. Tot slot zie je veel echte bloemen op de bruidstaart terugkomen. Deze bloemen kunnen weer één geheel vormen met het bruidsboeket en de corsages. Vaak zie je deze bloemen gedurende de gehele bruiloft terug komen. Denk aan (grote) rozen, pioenrozen en orchideeën.   

Wanneer trouwtaarten bestellen?

Zoals je merkt zul je best wel even tijd kwijt zijn met het maken van je keuze en heeft je patissier ook wel even voorbereidingstijd nodig. De meeste stellen kiezen ervoor om hun bruidstaart al een half jaar van tevoren te bestellen zodat ze hun handen vrij hebben om andere zaken te regelen en hier geen zorgen meer om hebben.

Uiteraard hoeft dit niet, een patissier heeft aan een paar dagen voorbereidingstijd genoeg om jouw ideale bruidstaart te kunnen maken.

Je zult echter wel even de tijd nodig hebben om de opties te ontdekken en vooral de smaken te proeven. Je zult merken dat dit een best lastige keuze is!    

De keuze om een half jaar van tevoren de taart te bestellen is dan ook zeker geen gekke keuze!

De 4 belangrijkste tips voor het uitkiezen van de perfecte bruidstaart

Je zult in ieder geval merken dat het kiezen van een trouwtaart wel iets anders is dan het kopen van een taartje bij de koffie. Uiteraard is ook de smaak en de vormgeving van dit taartje heel anders.

Volg de onderstaande 4 tips voor het uitkiezen van de perfecte bruidstaart:

 • Ga in gesprek met een goede patissier om je persoonlijk te laten inspireren en informeren.
 • Zorg dat je de bruidstaarten van tevoren kunt proeven en kunt vergelijken.
 • Het is verstandig om te kiezen voor een lichte bruidstaart, omdat je vaak veel eet en drinkt op zo’n dag.
 • Het is verstandig om alle lagen dezelfde (smaak)samenstelling te geven en niet voor iedere laag een andere keuze te maken.

Waar de bruidstaart bestellen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de locatie de bruidstaart te laten verzorgen, maar het grote nadeel hiervan is dat je vaak de grip hierop kwijt raakt. 

Als je ervoor kiest om zelf naar een goede patissier te gaan, kun je een keuze voor een bruidstaart maken die bij jou past, zelfs op basis van Pinterest foto’s. Het is immers jouw trouwdag die onvergetelijk moet worden!

Categorieën: