13-05-2019

Trouwpak of Trouwkostuum

Als er één dag is waarbij het spreekwoord “kleren maken de man” tot z’n recht komt, is het uiteraard je trouwdag wel. Hoewel de bruid natuurlijk in het middelpunt van de aandacht staat op de bruiloft, moet jij als bruidegom er natuurlijk in stijl naast lopen. Je zult in deze blog ontdekken dat je hier alle mogelijkheden voor hebt. In dit artikel vertellen we je alles waaraan je moet denken bij de keuze van een passend trouwpak.

Trouwpak of trouwkostuum
Trouwpak of trouwkostuum?

In dit artikel vind je de volgende informatie terug:

 • Trouwpak of trouwkostuum?
 • Het grote verschil tussen een confectiepak en een maatpak?
 • Wol of een ander materiaal voor een trouwpak?
 • Prijsstelling van trouwpakken
 • Stijlen en kleurstellingen van trouwpakken
 • Trends in pakken om in te trouwen
 • De finishing touch van je accessoires
 • Match vormen met je bruid
 • Wanneer trouwpak kopen?
 • De etiquette van het trouwpak

Een trouwpak is natuurlijk niet zomaar even uitgezocht zoals dat vaak bij het kopen van een spijkerbroek wel het geval is. Als je niet in een spijkerbroek gaat trouwen, raden we je dan ook zeker aan om je eens goed te gaan oriënteren op dit gebied. Je zult merken dat je kunt kiezen uit diverse stijlen en kleurstellingen in trouwpakken. Daarnaast zijn er een aantal andere zaken waar je aan moet denken bij het uitkiezen van een trouwpak. In dit artikel belichten we al deze punten. We zijn voor het schrijven van dit artikel langs gegaan bij Jan-Willem van TailormadeSuits. Deze ervaringsdeskundige heeft al diverse bruidegoms aangekleed en weet precies hoe kleren de man kunnen maken!

Trouwpak of trouwkostuum?

Laten we beginnen met één misverstand uit de weg te nemen. De termen “trouwpak” of “trouwkostuum” worden nog wel eens ten onrechte door elkaar gehaald. Als bruidegom zul jij echter in een trouwpak voor de trouwambtenaar staan. In de winkel wordt er eigenlijk alleen maar gesproken over een trouwpak omdat een kostuum gedragen wordt op andere gelegenheden.

De kans is wél aanwezig dat er in de winkel gesproken wordt over “een maatpak”. Er wordt in de winkel vaak géén onderscheid gemaakt tussen een trouwpak en een maatpak. Deze laatste naam wordt veelvuldig gebruikt omdat jouw trouwpak volledig op maat voor je wordt gemaakt. Dit onderstreept direct het feit dat je het perfecte trouwpak niet standaard in de winkel kunt krijgen en dat je wel even de tijd moet nemen om JOUW trouwpak uit te kiezen.

Het grote verschil tussen een confectiepak en een Trouwmaatpak?

De bovenstaande alinea brengt ons ook direct op het verschil tussen een confectiepak en een trouwmaatpak. Als je (het design van) een trouwmaatpak hebt uitgekozen, wordt je lichaam op een groot aantal punten opgemeten zodat het trouwmaatpak echt wordt gemaakt op basis van jouw maten. Je lichaam wordt hierbij op maar liefst 20 tot 25 punten opgemeten! Aan de hand van deze vele meetpunten wordt een gedetailleerd patroon getekend dat als basis dient voor het vervaardigen van het pak.

Bij een confectiepak is het net andersom. Hierbij dient een gangbare maatvoering als basis waarbij het pak op verschillende punten wordt aangepast zodat het beter zit bij de drager van het pak. Dit wordt ook wel een “made to measure” pak genoemd. Uiteraard is dit géén maatwerk zoals je wel wilt bij een trouwpak. Het verschil zit dus vooral in de manier waarop je pak dus letterlijk passend wordt gemaakt voor de drager en de wijze van benadering hiervan. Een goed zittend pak met een perfecte pasvorm herken je meteen.

Een ander groot verschil is dat je een trouwmaatpak volledig zelf kan vormgeven. Het is een pak die je volledig kunt personaliseren tot in ieder detail. Denk hierbij aan de kleurstelling, de combinaties die je hierin maakt (met accessoires) en zelfs de vormgeving van de knopen kun je zelf bepalen. Hier gaan we verderop in dit artikel wat uitgebreider op in.

Trouwpak op maat
Trouwpak op maat

Trouwpakken welke stoffen

Trouwpakken worden gemaakt van verschillende materialen zoals wol en polyester. Je zult begrijpen dat een materiaal als wol uiteraard duurder is dan polyester. Je hebt de keuze uit diverse soorten wol die je kunt onderscheiden op factoren als kwaliteit, karakteristieke eigenschappen, beschikbaarheid en de hieraan gerelateerde prijsstelling.

Stoffen trouwpak

Trouwpakken van wol

De meest dure wolsoort is (door de zeldzaamheid) kasjmier wol. Soorten als Alpaca, Ti Cunha en Mohair zijn andere voorbeelden van de luxe wolsoorten. Als je dit net even te gek vindt, kun je ook kiezen voor scheerwol en imitatiewol. De meest voordelige pakken zijn gemaakt van een combinatie tussen wol en polyester. Tevens zijn er combinaties mogelijk met andere materialen als zijde en linnen.

Trouwpakken van Kasjmier wol

Kasjmier wol heeft niet alleen een mooie en luxe uitstraling (het pak van deze wol glimt een beetje), maar wordt ook wel “cooling wol” genoemd vanwege de ademende eigenschappen. Daarbij zal deze wol je beter verwarmen als het koud is in vergelijking met andere wolsoorten. Dat is wel even iets om rekening mee te houden. Je betaalt wat meer maar het pak zit wel comfortabeler.

Het is interessant om te weten dat wol is ingedeeld in categorieën zoals super 100, super 110 of super 150. De stelregel hierin is eenvoudig: hoe hoger dit getal, hoe lichter de stof is en hoe meer open structuur de weving heeft. In dat geval is de draad heel dun. Deze nummers relateren aan de lengte van het draad dat kan worden gehaald uit 1 kilo wol:

Super 150 wol wil zeggen dat je een draad met een lengte van 150 kilometer uit 1 kilo wol kunt halen. Bij Super 100 wol wil zeggen dat je een draad met een lengte van 100 kilometer uit 1 kilo wol kunt halen.

Het draad van Super 100 wol is dus dikker. Hoe hoger het getal, hoe fijner de stof. Een pak van een super 100 wol zal warmer zijn in de zomer dan een pak van een super 150 wol omdat deze stof dus dikker is. Daarnaast zal dit pak ook sneller kreuken. Het verschil is zeker zichtbaar als je zo’n pak aan hebt. In dit geval maakt de kleding echt de man!

Trouwkostuum van polyster

Voor de volledigheid is het goed te vermelden dat een polyester pak geen kreukende eigenschappen heeft, maar dan moet je wel beseffen dat dit materiaal niet of nauwelijks zal ademen omdat polyester eigenlijk een plasticsoort is op oliebasis. Je zult merken dat deze pakken een andere uitstraling hebben en de warmte vast zal houden.

Prijs van een trouwpak

Als we praten over de kwaliteit en uitstraling van de diverse materialen die gebruikt worden bij trouwpakken, komen we bijna automatisch uit op de prijsstelling. Ook op dit gebied zijn natuurlijk veel verschillen waar te nemen maar je hebt hier uiteraard zelf de keuze in.

De prijs van een trouwpak hangt vooral af van de kenmerkende eigenschappen van de materialen die worden gebruikt zoals hierboven beschreven. In de basis zit je met een pak van scheerwol in een relatief lage prijscategorie en zit je met een pak van kasjmier wol of een van de andere luxe wolsoorten in een hoge prijsklasse.

Kosten trouwkostuum voorbeeld

Om je een concreet beeld van prijzen te geven: als je voor een pak kiest van een wollen stof, kun je het beste een prijsstelling van € 499,- of hoger in je trouw begroting opnemen. Voor het duurdere segment kun je het beste een bedrag van € 949,- calculeren. Voor een bedrag tussen de €1000,- en €1250,- slagen de meeste mannen prima voor een mooi driedelig trouwpak.

Dit lijkt een hele grote uitgave, maar het is goed om te beseffen dat je een trouwpak niet alleen voor je bruiloft hoeft te kopen. Je trouwpak is vaak ook een pak waar je nog lang plezier van kunt hebben en die vaak uitstekend geschikt is om na je trouwen ook naar andere gelegenheden (waar je netjes moet verschijnen) te dragen.

Trouwpak kiezen die je letterlijk past

Zoals aangegeven heb je volop mogelijkheden om in stijl naast je bruid te lopen op de mooiste dag van je leven. Er zijn diverse combinaties van stijlen en kleurstellingen waarvoor je kunt kiezen. De belangrijkste tip die we je kunnen geven is dat je moet “dragen wie je bent”. Kies een trouwpak dat letterlijk bij je past en blijf dicht bij jouw stijl en karakter. Je kunt jouw pak immers volledig personaliseren. Dit kun je doen omdat je kiest voor een maatpak en niet voor een confectiepak. Dit is dan ook de reden dat we eerder schreven over “JOUW trouwpak”.

Als je gaat nadenken over stijlen en kleurstellingen van trouwpakken kom je al snel voor de keuze of je super traditioneel of casual pak. Je hebt de keuze uit respectievelijk “de morning suit” (ook wel “jacquet” genoemd), de tuxedo en het gewone trouwpak of lounge trouwpak.

 • De morning suit (jacquet) heeft een traditioneel design waarbij het zwarte of grijze jasje een lange achterkant heeft en tot aan de knieholte loopt. Een passende hoed en handschoenen maken het geheel op de meest stijlvolle manier af.
 • De tuxedo heeft een iets minder traditioneel design en is ook minder lang maar als je hiervoor kiest is het zeker duidelijk dat jij de trotse bruidegom bent! Als je vroeger voor een tuxedo koos, stond je in een zwart pak voor de trouwambtenaar, maar daar zit je  tegenwoordig zeker niet meer aan vast. De tuxedo is verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleurstellingen. Daarom is dit trouwpak enorm in populariteit toegenomen.
 • Het lounge trouwpak heeft meer een casual uitstraling. Het is een keurig pak, die je ook op gelegenheden na de bruiloft kunt dragen. Met een gilet onder dit pak en diverse mooie accessoires maak je er een stijlvol geheel van.

De bovengenoemde stijlen zijn drie gangbare stijlen. We gaan er bewust niet te diep op in omdat het zeker niet de bedoeling is om je door de zogenaamde “trouw-regels” en tradities in een bepaalde hoek te duwen. Je kunt een hele andere stijl aannemen als je dit aanspreekt!

De trend van dit moment is de “Peaky Blinders” uitstraling. Peaky Blinders is een bekende Britse serie die zich afspeelt rond het begin van de vorige eeuw. Uiteraard zie je dit terug in de kleding die gedragen werd. Veel stellen vinden het leuk om in deze stijl te trouwen en kleden zich dan ook op deze wijze. Een strak uitgesneden snit maakt plaats voor een jaren ‘20 Britse stijl die zich kenmerkt door een wat grovere vintage stijl, een pet, bretels, een strik en zelfs een opvallend horloge.

Je merkt dus dat alles kan een mag, want het is immers jouw dag!

Wat we zeker wel aanraden is het dragen van een gilet. Dit is een mouwloos jasje dat je onder je colbert draagt. Een gilet is echt een kledingstuk waarmee je kunt shinen en je kunt onderscheiden ten opzichte van andere gasten. Jij hebt als bruidegom immers een driedelig pak aan terwijl het grootste deel van je gasten een tweedelig pak zal dragen. Het grote voordeel van een gilet is dat je met een gerust hart je colbert uit kunt doen en nog keurig gekleed bent als het warm is. Je krijgt het immers niet warm of koud met een gilet.

5 belangrijke tips met betrekking tot de maatvoering van je trouwpak:

 • Ben je wat steviger en wil je slanker lijken? Kies voor een pak van een donkerdere kleur.
 • Heb je een smallere bouw en wil je iets meer body op jouw trouwdag?
  Met een dubbele rij knopen (double-breasted) creëer je dit effect!
 • Wil je iets langer lijken dan dat je bent? Kies voor een jasje met knopen die relatief laag zitten.
 • De mouwen van je jasje zijn van de juiste lengte als je handen vrij blijven. De mouw moet tot het begin van je handpalm komen als het jasje dicht zit en je armen langs je lichaam rusten.
 • Je broek heeft de juiste lengte als deze net boven de hak van je schoen valt.   

Kleurstelling van je trouwpak

Met betrekking tot de kleurstelling van je trouwpak kun je tegenwoordig volledig je smaak volgen. Je kunt een keuze maken die volledig aansluit op jouw karakter. Natuurlijk kun je kiezen voor een donkergrijs pak of het traditionele “trouw-blauw” (koningsblauw, Napolitaans blauw of petrol) maar tegenwoordig wordt ook gekozen voor groentinten en de eerder aangegeven Peaky Blinders kleurstelling.

Je kunt kiezen voor een passend geheel, maar ook kiezen voor aantal opvallende kleurdetails. Denk aan een felrode das of strik met een bijbehorende pochet in de borstzak, een opvallende kleurstelling van bretels, opvallende elementen in je schoenen of een ander opvallend element. Volgens de etiquette heeft je riem dezelfde kleur als je schoenen, maar dit is een regel waar je uiteraard heel erg van af mag wijken als je dat zou willen!

Rood trouwkostuum

Daarnaast is het leuk om je gilet, of delen hiervan, een andere kleur te geven dan de hoofdkleur van je outfit. De spanning in het contract geeft het gewenste effect in dit geval. Het geeft een speels effect. Je zult merken dat je accessoires een perfecte finishing touch zullen vormen voor je outfit.       

Je zou bijna zeggen dat je alle vrijheid hebt in je kleurkeuzes, maar dat is niet helemaal waar………

Match vormen met je bruid

Als je het bovenstaande kopje leest, zul je misschien denken dat we de cliché kant op gaan, maar, natuurlijk vorm je een match met je bruid, anders ga je niet trouwen. Toch is het goed om dit met betrekking tot dit onderwerp meteen even te benoemen.

Trouwpak van TailormadeSuits

Het is immers heel belangrijk om niet alleen de uitstraling (thema) maar ook de kleurstelling van je trouwpak op maat af te stemmen op de keuze van je bruid. De reden hiervoor is heel eenvoudig: Op het moment dat jouw bruid kiest voor een jurk met een koude tint (spierwit), ziet jouw kleding er viezig en smoezelig uit als je jouw keuze hier niet op aanpast. Dit is ook het geval als er gekozen wordt voor een warme tint (off white zoals ivoor, champagne, ecru en crème).

Je kunt dit “probleem” eenvoudig oplossen als je een stukje stof meeneemt in de kleurstelling van de jurk van jouw bruid. Een goed trouwbedrijf voor je maatpak weet hier zeker raad mee en zal je op subtiele wijze de juiste richting op sturen. Als de kleurstelling van de jurk een verrassing voor je is (en moet blijven) kun je dit eenvoudig oplossen door iemand mee te nemen die dit stukje stof aan je tailor kan laten zien. Uiteraard kan de bruid ook zelf van te voren even langskomen in de winkel waar jij e pak gaat kopen of een foto sturen. Er zijn diverse oplossingen te bedenken!

Wanneer trouwpak kopen?

Het bovenstaande zal met betrekking tot je planning géén probleem vormen. Je bruid zal veel eerder een keuze maken voor een bruidsjurk dan jij. Als je in de periode van drie tot vijf maanden voor je bruiloft begint met het uitzoeken van je pak, ben je ruim op tijd. Hiermee zorg je er automatisch voor dat je kunt kiezen uit de complete collectie die actueel is (met de bijbehorende trends) in het seizoen dat je gaat trouwen.

De etiquette van het trouwpak

Hoewel je hier misschien niets mee kunt en er misschien volledig van wilt afwijken is het wellicht leuk om wat meer te weten over de etiquette van het trouwpak. Je zult merken dat een aantal van deze “ongeschreven regels” hierboven al uitgebreid beschreven staan, maar er ook nog andere zaken zijn waar je even aan moet denken…..     

 • De eerste etiquette hebben we al besproken en die heeft betrekking op de matching outfits. De bruid bepaalt in dit geval en zal jouw een bepaalde richting op sturen. Soms zonder dat jij het zelf door hebt…..
 • Als je je jasje dicht hebt, hou je het onderste knoopje open. Je zult merken dat dit in de praktijk fraaier oogt en makkelijker is bij het zitten en bukken. Als je eenmaal zit, doe je het jasje open, hierdoor komt je gilet er ook mooier uit.
 • Als je gekozen hebt voor een maatwerk jasje, laat je dit zien door aan weerszijden van je mouwen een aantal knoopjes open te laten. Twee (van de vier) aan de linkerzijde, één aan de rechter zijde.
 • Je draagt géén horloge op je trouwdag. Je ceremoniemeester zal de tijd voor je in de gaten houden en is de enige persoon met een horloge deze dag. De uitzondering is als je voor de “Peaky Blinders” uitstraling gaat, want daarbij hoort juist een opvallend uurwerk om je pols.
 • Zorg ervoor dat je drie kleurtinten draagt in je outfit en dat deze matchen. Een goede tailor zal je hier perfect in kunnen adviseren.
 • Als je een pochet hebt (deze kan overigens prima gedragen worden in combinatie met een corsage, zorg dat deze brandschoon is. Je moet immers altijd de traan van de dame kunnen deppen….. Een pochet mag nooit meer dan een halve centimeter uit het linker borstzakje uitsteken.
 • Tot slot, maar dat is de belangrijkste tip: zorg dat je kiest voor een pak dat bij je past met betrekking tot maatvoering, kleurstelling en uitstraling. Jij moet je goed voelen in jouw blauw trouwpak en jezelf kunnen zijn. Kleren maken immers de man……. zeker op je trouwdag!  

Categorieën: