08-02-2022

Trouwfoto’s. Kies een trouwfotograaf die bij jullie past

Het is zo ver: jullie gaan trouwen! Om te zorgen dat jullie de mooiste herinneringen hebben aan jullie trouwdag, is het belangrijk om te kiezen voor een goede, ervaren trouwfotograaf. Een goede trouwfotograaf legt de mooiste momenten op jullie trouwdag vast in perfecte trouwfoto’s! Maar wil je een bruidsfotograaf kiezen, waar moet je dan op letten? Lees in dit artikel alles over tips voor perfecte trouwfoto’s!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een trouwfotograaf?


         
     MADELON TIJDINK PHOTOGRAPY                            

Zo veel mensen, zo veel meningen, en zo veel keuzes. Er zijn duizenden trouwfotografen met ieder een eigen stijl, maar over het algemeen zijn trouwfotografen onder te verdelen in verschillende categorieën. Welke trouwfotograaf past bij jullie?

Klassieke trouwfoto’s

Een klassieke trouwfotograaf maakt trouwfoto’s in een tijdloze stijl. Trouwfoto’s die altijd goed zijn, de trouwfoto’s die je vroeger misschien wel bij je ouders of opa en oma hebt gezien. Weinig poespas, enkel en alleen waar het om draait. Klassieke trouwfotografen maken gewone momenten bovendien een stuk mooier: zij weten in ieder stukje van jullie trouwdag het mooiste naar boven te halen.


 MADELON TIJDINK PHOTOGRAPHY

Artistieke trouwfoto´s

Trouwfotografen met een artistieke stijl hebben een totaal andere kijk op de wereld dan de meesten van ons. Dit zijn vaak de trouwfotografen die een fotografieopleiding hebben genoten en de wereld zien als een frame, waarin ze jullie als bruidspaar neerzetten. De trouwfoto’s zijn creatief en zien er anders uit dan anders. Vaak werken ze met flitsers of licht vanuit bepaalde hoeken. Zie je een foto van een artistieke trouwfotograaf, dan weet je vaak meteen: ja, dit is echt de stijl die bij deze specifieke trouwfotograaf past.


MADELON TIJDINK PHOTOGRAPHY

Journalistieke trouwfotograaf

Een journalistieke trouwfotograaf werkt als een journalist, staat vanaf de zijlijn te fotograferen, houdt zich op de achtergrond en registreert wat er gebeurt op jullie trouwdag. De foto’s zijn echt, rauw en laten zien hoe het echt was. Poseren hoeven jullie van deze fotograaf niet, evenals je druk maken om de momenten waar je niet bij bent: deze zie je achteraf allemaal terug op de foto’s.


MADELON TIJDINK PHOTOGRAPHY

Lifestyle trouwfotograaf

Een lifestyle trouwfotograaf is vergelijkbaar met een journalistieke fotograaf, maar maakt momenten nog mooier dan ze al zijn. Deze trouwfotografen zorgen ervoor dat hetgeen er gebeurt, zo mooi mogelijk op de foto staat. De foto’s zijn niet geposeerd, maar geregisseerd. Een lifestyle trouwfotograaf denkt na over wat er op de foto komt en hoe dat erop komt, maar zal nooit iets in scène zetten.


MADELON TIJDINK PHOTOGRAPHY

Denk goed na over het soort trouwfoto’s dat je mooi vindt en de foto’s die je graag zou willen van jullie eigen bruiloft. Kijk veel rond op internet, zodat je een duidelijk beeld hebt van de mogelijkheden voor een trouwfotograaf.

Tips voor een pre-weddingshoot

En dan is het zo ver: jullie hebben een trouwfotograaf op het oog en hij of zij heeft jullie datum nog vrij in zijn of haar agenda. En dan? Direct boeken? Dat kan, maar wellicht is het fijn om elkaar eerst te leren kennen. Dat kan door een vrijblijvende kennismaking te boeken bij deze trouwfotograaf, maar je zou ook een fotoshoot kunnen boeken!

Veel trouwfotografen bieden een pre-weddingshoot of loveshoot aan, zodat jullie als aanstaand bruidspaar alvast kunnen wennen aan de camera – maar ook aan de fotograaf zelf. Ervaar zijn of haar manier van werken en bekijk hoe het is om voor zijn of haar camera te staan tijdens zo’n pre-weddingshoot voor de bruiloft. Superfijn, want breekt jullie trouwdag eenmaal aan, dan weet je dat je niet nerveus hoeft te zijn over de fotoshoot! Bij veel trouwfotografen is een loveshoot overigens inbegrepen wanneer je ze boekt voor de bruiloft.

Pre wedding shoot

MADELON TIJDINK PHOTOGRAPHY 

Vraag bij jullie trouwfotograaf naar de mogelijkheden!
Verder kan het geen kwaad om te vragen of jullie van tevoren een complete reportage van jullie potentiële trouwfotograaf mogen inzien. Dit geeft je inzicht in het gehele werk van jullie fotograaf, in plaats van alleen de highlights die in zijn of haar portfolio te zien zijn. Weet je eenmaal hoe een complete trouwdag er bij jullie trouwfotograaf uitziet, dan heb je een compleet beeld van wat jullie kunnen verwachten.

Tips voor de bruidsreportage

n feite is een loveshoot of pre-weddingshoot niet anders dan een fotoshoot op de trouwdag – behalve dan dat jullie lekker opgedoft zijn en in kleding rondlopen die je normaal gesproken waarschijnlijk niet draagt. De fotoshoot op de bruiloft is belangrijk, want deze foto’s maak je als het goed is maar één keer! 

Ook van tevoren kun je er al voor zorgen dat de foto’s die jullie tijdens de trouwreportage maken, zo mooi mogelijk worden. “Het begint allemaal bij verwachtingen”, zegt Madelon Tijdink, trouwfotograaf bij Madelon Tijdink photography. “Als het goed is, denkt je fotograaf met jullie mee over het verloop van de trouwdag en hoe, waar en wanneer jullie de fotoshoot willen doen. De trouwfotograaf kan adviseren over een goede fotolocatie, het beste licht en het verloop van de shoot. Communiceer hier van tevoren over, zodat je op de dag zelf weet wat je kunt verwachten en niet voor verrassingen komt te staan. Het zou vervelend zijn wanneer jullie denken dat een shoot van twintig minuten genoeg is, terwijl jullie trouwfotograaf heeft gerekend op anderhalf uur. Goede communicatie zorgt ervoor dat je op de dag zelf zo relaxed mogelijk bent, waardoor er op jullie trouwfoto’s niets van stress terug te zien is.”

Locatie bruiloft foto's

Het is dus zaak dat je zo relaxed mogelijk bent tijdens jullie trouwdag én de shoot. Maar hoe doe je dat, als je trouwdag een dag is waarop je geleefd wordt en waarop alles supersnel gaat? “Je wil natuurlijk genieten van je trouwdag, maar genieten en een fotoshoot kan ook samengaan, zelfs als je niet graag voor een camera staat”, zegt Madelon. “Zelf zorg ik er altijd voor dat mijn bruidsparen de fotoshoot op de trouwdag zien als een relaxed moment. Even een moment van rust, een moment van hun samen in een toch al hectische dag. Van mij hoeven bruidsparen niet te lachen naar de camera of nadenken over hoe ze op de foto staan. Ze moeten vooral met elkaar bezig zijn. Ik ben een lifestyle trouwfotograaf en wil op die manier mooie, liefdevolle momenten vastleggen: ongedwongen, zonder dat er iets ‘moet’.”

Locatie voor je trouwfoto’s

De verwachtingen zijn duidelijk, maar dan rijst natuurlijk de vraag: waar ga je trouwfoto’s maken? “Vaak is de trouwlocatie zelf al supermooi”, geeft Madelon aan. “Maar is het om een of andere reden niet mogelijk om daar foto’s te maken, kijk dan in de buurt van je trouwlocatie waar mooie plekken zijn. De fotolocatie voor trouwfoto’s moet vooral een plek zijn waar jullie je relaxed kunnen voelen. Een plek die veel voor jullie betekent, misschien? Een mooi natuurgebied, een industriële hal of juist in de stad?” Een ervaren trouwfotograaf weet wat goede fotoplekken zijn, dus vraag het vooral aan je trouwfotograaf na als je zelf niet goed weet waar je naartoe wil. Hij of zij kan jullie adviseren.

Plan ruim tijd in voor de fotoshoot op de bruiloft, minimaal 1 tot 1,5 uur. Onthoud dat je misschien te maken zult hebben met reistijd van en naar de fotolocatie en plan dit ook in! Altijd geldt: plan liever te ruim dan te strak, zodat je geen probleem krijgt als het draaiboek onverwacht uitloopt. Denk ook aan een plan B: mocht het weer het niet toestaan om buiten foto’s te maken (waar veel bruidsparen voor kiezen), dan is het handig om te weten waar je in plaats daarvan naartoe kunt gaan.

Tips poor het maken van je trouwfotos

MADELON TIJDINK PHOTOGRAPHY 

Tips voor het maken van de trouwfoto’s

Maar, wat moet je nu doen tijdens de trouwreportage? Jullie trouwfotograaf geeft jullie ongetwijfeld aanwijzingen, maar wat als je niet gewend bent om voor de camera te staan, en het simpelweg best spannend vindt? Enkele tips om de trouwfotoshoot zo relaxed mogelijk te laten verlopen.

Vertrouw je fotograaf

Een inkoppertje, maar het is zo belangrijk om het maken van de foto’s aan je trouwfotograaf over te laten! Je hebt van tevoren goed onderzoek gedaan naar een goede trouwfotograaf, weet inmiddels wat je mag verwachten en vertrouwt erop dat het goedkomt. Doe dat dan ook tijdens de fotoshoot. Vertrouw op de aanwijzingen die je krijgt, voel jezelf op je gemak en wees jezelf.

Kijk niet in de camera

Waarschijnlijk is dit iets wat je ook zult horen van je trouwfotograaf: ga niet in de camera kijken met een geforceerde glimlach. 9 van de 10 trouwfotografen vinden het veel leuker om echte momenten vast te leggen, momenten waarop jullie je op elkaar focussen in plaats van op de camera. 

Maak plezier!

Het is zo leuk – maar ook belangrijk voor mooie trouwfoto’s: maak plezier met elkaar! Jullie staan tijdens de fotoshoot waarschijnlijk dicht bij elkaar, dus pak elkaar lekker vast, maak grapjes, geef elkaar een kus of doe even lekker gek en kietel elkaar. Hierdoor kan jullie fotograaf échte emoties vastleggen, wat het alleen maar goed doet op trouwfoto’s!

Onthoud: iedereen is fotogeniek

“De zin ‘ik ben echt niet fotogeniek, hoor’ heb ik echt al héél vaak gehoord van mijn bruidsparen”, lacht Madelon Tijdink, trouwfotograaf bij Madelon Tijdink photography. “Maar ik heb nog nooit van een bruid of bruidegom teruggekregen dat ze de foto heel mooi vinden, maar zichzelf er niet mooi op vinden staan. Iedereen is fotogeniek, ook al weet je dat misschien niet omdat je nooit op de foto gaat. Echte momenten, die doen het hoe dan ook goed op foto’s.” 

Precies om deze reden is al het bovenstaande zo belangrijk en in feite een samenvatting van wat nodig is om mooie trouwfoto’s te maken: wees relaxed, ga voor echte momenten tussen jou en je geliefde en zorg ervoor dat deze momenten zichtbaar zijn voor je fotograaf. Kruip dus niet in je schulp, zeker op je trouwdag mag je er zijn! Al het andere mag je écht aan jullie trouwfotograaf overlaten.

Meer over hoe je een trouwfotograaf  Hellevoetsluis kiest, lees je in het artikel ‘Trouwfotograaf of bruidsfotograaf nodig?’

 

 

Categorieën: