06-05-2023

Tips voor het kopen van de perfecte trouwringen

Het kopen van trouwringen is een belangrijk moment in de aanloop naar de grote dag. Maar hoe maak je de beste keuze tussen juweliers en edelsmeden? Wij vroegen het aan de toppers uit de juweliersbranche: Deborah Leeser van het grootste diamantbedrijf van Nederland, Gassan Diamonds, Amber Rijnhout van Sieraden en Juwelen groothandel Kasius, en Charissa Tromp van De Top Trouwbedrijven redactie. Hier volgen hun tips en adviezen.

Kies voor tijdloze trouwringen

“Koop iets dat heel tijdloos is”, adviseert Deborah. Tien jaar geleden kochten veel mensen fantasieringen, maar tegenwoordig gaat de voorkeur uit naar een solitaire verlovingsring en een alliance ring als trouwring. Deze ringen kun je combineren met andere sieraden, en je kunt ze dagelijks dragen zonder dat je ze in de kluis hoeft te leggen.

Koop je ringen in de winkel

“Ik zou zelf letten bij het aanschaffen van een trouwring dat je de ring koopt bij een zaak die al langer bestaat, dus niet zomaar online maar juist in de winkel zelf”, aldus Deborah. Het kopen van trouwringen is een beleving, en het is belangrijk om te zorgen dat de ring van 18-karaats goud is, omdat dit materiaal veel langer meegaat dan andere materialen.

Let op de maat

Let bij het kopen van trouwringen goed op de maat. Koop de ringen niet op een te warme dag, want dan zijn je handen opgezet en kan de verkoopster je ringmaat niet goed opmeten. Zorg dat de verkoopster je ringmaat opmeet met een ringenbos, en neem een ring mee die je prettig vindt zitten aan dezelfde vinger, zodat je zeker weet dat je de juiste maat hebt.

Let op de binnenkant van de trouwring

“Let niet alleen op de buitenkant, maar ook op de binnenkant”, adviseert Amber. De binnenkant van de trouwring is namelijk heel belangrijk voor het draagcomfort en moet ook passen bij de vorm van je vinger.

Kies niet per se voor een identieke set trouwringen

“Probeer niet al te veel vast te houden aan het idee dat het echt een set moet zijn”, aldus Amber. Jullie zijn twee verschillende mensen met ook twee verschillende smaken, dus probeer overeenkomsten te zoeken, maar laat het ook los als het niet helemaal overeenkomt.

Neem de tijd om de juiste trouwring te kiezen

Het vinden van de perfecte trouwring kan de nodige tijd vergen, en het is vervelend om onder tijdsdruk een keuze te moeten maken. Begin daarom op tijd met het oriënteren op trouwringen, zodat je rustig de tijd hebt om de perfecte ringen te vinden.

Oriënteer je op internet

Je kunt op internet heel veel foto’s vinden van trouwringen. Kijk samen de verschillende ringen door. Pinterest is een goede start.

Kijk welke kleuren, vorm en stijl je aanspreekt

Op deze manier krijg je een goed beeld wat jullie mooi vinden. Liggen jullie smaken heel erg uit elkaar, geen nood daar komen we later op terug.

Wat ga je met je trouwring doen?

Dragen natuurlijk! Bedenk wat je hobby’s zijn of wat voor je werk je doet en of dat overeenkomt met je de trouwringen die je mooi vindt. Stel je werkt in een bloemenwinkel of in een garage dan heeft je trouwring meer te lijden dan wanneer je op kantoor werkt. Als je daar rekening mee houd blijft je trouwring langer mooi.

Welke breedte Trouwringen zijn leverbaar vanaf 2 millimeter en lopen per halve millimeter in breedte op.

Zo kun je altijd de perfecte trouwringen vinden die heel mooi in verhouding zijn met je hand. De meeste mannen die niet gewend zijn om trouwringen te dragen zijn geneigd om een te smalle ring te kiezen. Hierdoor gaat het er vaak, zeker als je slanke vingers hebt, vrouwelijk uit zien. Kies je de ring net een millimeter of anderhalve millimeter breder dan is de verhouding goed en ziet het er natuurlijker uit. Bij vrouwen met korte vingers is het mooier om voor een smallere ring te kiezen omdat anders je vingers optisch korter lijken.

Welke vorm past het mooist bij jouw hand?

Een klassieke trouwring is een trouwring met een ronde vorm. Hoe boller/ronder de trouwring hoe smaller de ring toont. Een platte ring ziet er moderner en meestal wat stoerder uit. Heb je wat dikkere vingers dan staat een bolle ring over het algemeen mooier dan een hele platte ring. Heb je dunne knokige vingers dan staat een platte ring over het algemeen mooier.

Draag je de trouwring links of rechts?

Volgens de officiële etiquette dragen de Nederlandse Rooms-katholieken de trouwring links, de Protestanten de trouwring rechts. Tegenwoordig zie ik steeds meer dat de vrouw de trouwring draagt aan de vinger die nog vrij is en de man aan de vinger waar de trouwring het minst in de weg zit. Het is wel verstandig om hier over na te denken. Bij de meeste mensen zit er verschil in de maat van de linker- en rechtervinger.

Welk materiaal?

Traditioneel zijn trouwringen vervaardigd van goud en platina. Deze edele metalen behouden namelijk altijd een zekere waarde. Tegenwoordig zijn er veel meer materialen waarvan trouwringen worden gemaakt. Het voordeel van gouden of platina trouwringen is dat deze trouwringen altijd op maat gemaakt kunnen worden. Dit in tegenstelling tot trouwringen van staal, titanium, carbon of hout. De kans is groot dat je over dertig jaar een andere ringmaat hebt dan nu. Zilver is ten opzichte van goud of platina minder hard en slijt veel sneller. Goud In de natuur komt goud van 24 karaat voor. Dit is echter te zacht om tot trouwringen te verwerken. Om de goudlegering harder en sterker te maken worden er andere metalen aan toegevoegd.De kleur van het toegevoegde metaal bepaalt mede de kleur van de uiteindelijke legering. De hoeveelheid toegevoegde metalen zorgt voor de verschillende gehaltes. Zo bestaat veertien karaat goud uit 58.5% goud en achttien karaat goud bestaat uit 75% goud.Met de huidige technieken die worden gebruikt voor het vervaardigen van trouwringen is het verschil in hardheid tussen veertien of achttien karaat nagenoeg nihil. Platina Van alle metalen is platina het meest edel en zeldzaam. Door de hardheid is platina, in tegenstelling tot goud, wel puur te verwerken tot trouwringen.Met een hoog soortelijk gewicht zorgt dit voor zwaardere en kwalitatief nog hoogwaardiger trouwringen.

De trouwringen van platina gaan nog langer mee, doordat er bij beschadigingen geen materiaalverlies maar metaalverschuiving plaatsvindt. Hypoallergeen Goud en platina zijn de meest edele metalen die er bestaan, beide metalen zijn hypoallergeen. Wij raden gevoelig reagerende mensen zelfs 18 karaat goud aan. Diamant Is zeldzaam. Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Dat is gelijk de reden waarom een goed geslepen diamant zo mooi flonkert en die schittering nooit verbleekt.Voor het winnen van een gram diamant wordt 20.000 kilo steen verplaatst. Van die ene gram is slechts 10% geschikt om in sieraden en trouwringen te zetten.Maar voor het zover komt heeft de diamant al een reis rond de wereld gemaakt.Van vindplaatsen in Noord-Amerika, Rusland of Afrika reist de ruwe diamant naar de diamantbeurs in Antwerpen. Uit Antwerpen vertrekt de diamant naar India waar deze wordt geslepen. Van India leidt de weg naar de diamantbeurs in New York waar de trouwringenproducent hem meeneemt om deze in een ring te zetten. Wat is het verschil tussen briljant en diamant? Dat is veel gestelde vraag. De diamant is de steensoort, dus het materiaal. Briljant is de meest voorkomende ronde slijpvorm van de diamant.Andere slijpvormen van diamant zijn bijvoorbeeld hart, radiant of baquette. De diamanten in de trouwringen zijn conflictvrij. Dat houdt in dat deze niet afkomstig zijn uit conflictlanden waar militaire regimes met opbrengsten van de zogenaamde ‘bloeddiamanten’ oorlogen financieren.

Gravures

Traditioneel wordt de naam van de partner en de trouwdatum in de trouwringen gegraveerd. De gravures worden steeds persoonlijker. Sommige bruidsparen plaatsen elkaars koosnaam, een vingerafdruk of zelfs een handtekening. Een verwijzing naar een bijbel tekst of de plaats waar getrouwd wordt komt steeds meer voor.Ook korte zinnetjes komen voor. Romantisch, zoals: “Jij bent van mij.” Of met een kwinkslag: “Sorry dames, deze is al bezet.” Ook merk ik dat gravures vaker achteraf geplaatst worden, zoals duidelijk wordt uit een tekst als: “What a day!”

Hand gravure

Handgraveren is de kunst van het wegsnijden van materiaal in (edel)metalen voorwerpen.Door eerst een afbeelding of een tekst op te tekenen, kan de graveur met een steker, een gehard stuk staal dat in een bepaalde vorm is geslepen, de getekende lijnen in het metaal snijden. De uitstraling van een handgravure is uniek, niet te imiteren en uiterst duurzaam. Hierdoor zijn alle lettertypen mogelijk aan de binnen- of buitenkant van trouwringen.

Laser gravure

Graveren met lasertechniek is een oppervlaktebewerking om verschillende materialen te voorzien van een gravure.De lasergraveermachine is computergestuurd en vertaalt vector- of bitmapbestanden naar de te graveren tekst en/of afbeelding. Dit maakt het mogelijk ook het handschrift van je partner, tekeningetjes, vingerafdruk en alles wat digitaal of op papier staat in trouwringen te graveren.

Machinegravure

Machinegravure is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een pantograaf. Deze pantograaf maakt het mogelijk om een bepaalde tekst met behulp van een sjabloon of mal over te brengen in een voorwerp.Voor teksten beschikken wij over sjablonen van bepaalde gestandaardiseerde lettertypes, waaronder de blokletter, de schuine blokletter of een sierletter.Eigenlijk is op het gebied van graveren alles mogelijk. Door aandacht te besteden aan de gravure worden de trouwringen nog persoonlijker.

Trouwringenprijzen

Ondanks het enorme aanbod aan trouwringen zijn de trouwringenprijzen zeer transparant.De prijs van een trouwring wordt mede bepaald door het gewicht van de trouwring. Hoe dikker en breder de trouwring hoe hoger de prijs. Het gehalte van de legering. Hoe hoger het gehalte hoe hoger de prijs. Een andere factor die de prijs bepaald is de maat van de diamanten in een trouwring en het aantal diamanten in een ring. Alle factoren zijn aan te passen. De dikte en breedte van een trouwring, het aantal en de grote van de diamanten en het gehalte. Hierdoor heb je zelf invloed op de prijs. Bedenk wel, van alles wat je nodig hebt voor jullie bruiloft gaan de trouwringen het langst mee en zijn elke dag zichtbaar. Levertijd In principe wordt elke trouwring speciaal op bestelling gemaakt. Daarom is de levertijd twee tot zes weken. Dit geeft de mogelijkheid om vrijwel alle trouwringen naar je persoonlijke smaak aan te passen. Op deze manier is elke trouwring uniek. Wij hopen dat jullie een goede keuze kunnen maken voor jullie trouwringen.

Categorieën: