11-09-2023

Het kopen van een tweedehands trouwjurk, waar moet je opletten?

Wat gaat het worden: een fonkelnieuwe trouwjurk of wellicht is een tweedehands jurk wel een idee waar je aan denkt. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van het kopen van een tweedehands trouwjurk?

We vroegen het aan Miranda Brugman, eigenaresse van Nikita Bruidsmode, die tientallen jaren ervaring heeft.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een tweedehands trouwjurk

Er zijn verschillende voordelen van het kopen van een tweedehands trouwjurk. Allereerst is de prijs vaak veel lager dan die van een nieuwe jurk. Ook is het mogelijk om een unieke, vintage jurk te vinden
die niet meer wordt geproduceerd. Daarnaast is het kopen van een tweedehands jurk een duurzame keuze, omdat je bijdraagt aan het verminderen van textielverspilling. Een andere bonus is dat je de jurk
vaak beter past qua pasvorm en je niet hoeft te wachten op de levertijd van een nieuwe jurk.

Hoe kan ik er zeker van zijn dat een tweedehands trouwjurk in goede
staat verkeert?

Om er zeker van te zijn dat een tweedehands trouwjurk in goede staat verkeert, kun je de volgende stappen volgen:

 

Onderzoek de verkoper

Controleer de reputatie en betrouwbaarheid van de verkoper/ bruidsmodezaak. Hoelang al ervaring in de verkoop van tweedehands trouwjurken.

In een gespecialiseerde bruidsmodezaak hebben ze  duidelijke regels, waaraan een bruidsjurk dient te voldoen.Waardoor het risico nihil is, schoonheidsfoutjes kunnen dan ook aangepast worden.

 Als het een particulier is, vraag dan naar de reden waarom ze de jurk verkopen en bekijk eventuele beoordelingen of feedback van eerdere kopers.

 

Vraag om gedetailleerde foto’s

Vraag de verkoper om gedetailleerde foto’s van de jurk te sturen, zowel van de voor- als achterkant, en
van eventuele beschadigingen of gebreken die ze vermelden.

Stel vragen over de conditie

Neem contact op met de verkoper en stel specifieke vragen over de conditie van de jurk. Vraag bijvoorbeeld of er vlekken, scheuren, ontbrekende kralen of andere gebreken zijn. Wees direct en grondig in je vragen.

 

Vraag naar de geschiedenis van de jurk

Als de verkoper de geschiedenis van de jurk kent, kan dit helpen om de staat ervan beter te begrijpen. Vraag bijvoorbeeld hoe vaak de jurk is gedragen, of deze is gereinigd en of er eventuele reparaties zijn uitgevoerd.

Door deze stappen te volgen, vergroot je de kans dat je een tweedehands trouwjurk in goede staat koopt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat kleine imperfecties mogelijk zijn, als je deze particulier koopt aangezien het een gedragen jurk is en de particulier graag de bruidsjurk wil verkopen. Deze staan er niet blanco in,en dat is in een tweedehands bruidsmodezaak wel het geval.

 

Zijn de jurken schoon?

In een tweedehands bruidsmodezaak hangen enkel bruidsjurken die helemaal schoon zijn en niet van nieuw te onderscheiden. Bruidsjurken die nog vies zijn , ogen immers niet mooi genoeg om er in te trouwen.

De staat van schoonmaak van tweedehands trouwjurken kan variëren. Sommige  particulieren verkopers kunnen de jurken professioneel hebben laten reinigen voordat ze te koop worden aangeboden, terwijl andere jurken mogelijk niet zijn gereinigd of slechts oppervlakkig zijn schoongemaakt. Het is belangrijk om deze vraag specifiek aan de particuliere verkoper te stellen om duidelijkheid te krijgen over de schoonmaak status van de jurk die je overweegt te kopen. Als de jurk niet schoon is, kun je overwegen om deze na aankoop zelf professioneel te laten reinigen.

Wees wel bewust van het feit dat de vlekken er misschien al langer in zitten en het dus ook mogelijk is dat deze er niet meer volledig uitgaan.

Zijn er bepaalde merken die populair zijn voor tweedehands trouwjurken?

Er zijn verschillende merken die populair zijn voor tweedehands trouwjurken. Enkele van de bekendere merken die vaak gezocht worden zijn:

Pronovias
Maggie Sottero
Vera Wang
Jenny Packham
Berta Bridal
Essence of australia
Justin Alexander
Mori Lee
Monique Lhuillier
Enzoani

 

Hoe zit dat met de maat? Is deze nog goed te vermaken?

De mogelijkheid om de maat van een tweedehands trouwjurk aan te passen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het ontwerp van de jurk, het type stof en de oorspronkelijke maat. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

Overschatting van de maat

Het is vaak gemakkelijker om een jurk iets te verkleinen dan om deze significant groter te maken. Als de jurk iets groter is dan jouw maat, kan een ervaren coupeuse doorgaans aanpassingen doen om de jurk beter te laten passen.

 

Structuur en ontwerp van de jurk:

Het ontwerp en de structuur van de trouwjurk kunnen van invloed zijn op hoeveel de maat kan worden
aangepast. Bijvoorbeeld, een jurk met een strak korset kan meer speelruimte bieden voor maat aanpassingen dan een helemaal gladde moderne bruidsjurk.

 

Stof en naadtoeslagen

Het type stof van de jurk kan ook de mogelijkheid voor maat aanpassingen beïnvloeden. Sommige stoffen, zoals zijde of satijn, kunnen gemakkelijker worden aangepast dan stuggere stoffen zoals kant of bepaalde synthetische materialen. Bovendien kunnen naadtoeslagen (de extra stof die tijdens het naaien
wordt achtergelaten) de mogelijkheid voor maat aanpassingen vergroten.

Het is raadzaam om een professionele kleermaker te raadplegen voordat je een tweedehands trouwjurk koopt, vooral als je van plan bent om maat aanpassingen te laten doen. Een kleermaker kan de jurk beoordelen en adviseren over de haalbaarheid van de gewenste aanpassingen en een inschatting geven van de mogelijke kosten.

Bij Nikita Bruidsmode heb je in huis coupeuses die echt kunnen toveren met bruidsjurken en 2 maten kunnen schuiven qua maat.

Wat kost een tweedehands jurk? Is deze goedkoper dan een nieuwe?

De kosten van tweedehands trouwjurken variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de leeftijd, de staat en de populariteit van de jurk. Over het algemeen zijn tweedehands trouwjurken vaak goedkoper dan nieuwe jurken, maar dit is niet altijd het geval.

De prijzen van tweedehands trouwjurken kunnen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de genoemde factoren. Populaire merken en designer jurken kunnen nog steeds een aanzienlijke prijs hebben, zelfs als ze tweedehands zijn. Daarentegen kunnen oudere of minder bekende merken vaak tegen lagere prijzen worden gevonden.

 

Vertel je als bruid dat je een tweedehands trouwjurk hebt?

Of je ervoor kiest om te vertellen dat je een tweedehands trouwjurk hebt, is volledig aan jou als bruid. Het is een persoonlijke beslissing en hangt af van je comfortniveau en de reacties die je verwacht te krijgen.

Sommige bruiden zijn trots op het vinden van een prachtige tweedehands trouwjurk en willen dit graag delen met anderen. Ze zien het als een duurzame en economische keuze en zijn blij om hun ervaring te delen.

Anderen geven er de voorkeur aan om de oorsprong van hun trouwjurk privé te houden en kiezen ervoor om de nadruk te leggen op het uiterlijk en de betekenis van de jurk in plaats van de herkomst.

Het belangrijkste is dat je je prettig voelt bij de keuze die je maakt. Het is jouw trouwdag en je hebt het recht om te beslissen hoeveel informatie je deelt over je trouwjurk, ongeacht of het een nieuwe of tweedehands is.

Wat zijn mogelijke risico’s bij het kopen van een tweedehands
trouwjurk en hoe kan ik deze minimaliseren?

Bij het kopen van een tweedehands trouwjurk zijn er enkele mogelijke risico’s waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele van de risico’s en manieren om ze te minimaliseren: Koop de bruidsjurk niet online maar maak gebruik van een professionele bruidsmodezaak waar je de trouwjurken kunt passen en waar ze je van advies kunnen voorzien. Waar de jurken al gereinigd zijn en ook op je lichaam afgestemd kunnen worden. Particulieren willen gewoon graag van de jurk af, en je moet dan zelf nog op zoek naar iemand die jouw jurk perfect op jouw lichaam maakt. Zijn de maten dan ook haalbaar? Wellicht moet de jurk nog gereinigd worden en kan dat ook? Is er een beschadiging in de stof, hoe los je dat op? Geen garantie.

 

Wat is de gemiddelde prijsklasse voor tweedehands trouwjurken?

De gemiddelde prijsklasse voor tweedehands trouwjurken kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de staat, het ontwerp en de populariteit van de jurk. Over het algemeen kun je tweedehands trouwjurken vinden in een breed prijs spectrum, van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.

In het lagere prijssegment kunnen tweedehands trouwjurken te vinden zijn vanaf ongeveer €200 tot €800. Dit omvat oudere jurken, minder bekende merken en eenvoudigere ontwerpen. Deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van de staat van de jurk en eventuele aanpassingen die nodig zijn.

In het middensegment vind je tweedehands trouwjurken die meestal variëren van ongeveer €800 tot €1500. Deze prijsklasse omvat vaak populaire merken, recentere stijlen en jurken in goede staat.

Het hogere prijssegment voor tweedehands trouwjurken ligt meestal boven €1500. Dit omvat designer jurken, bekende merken en jurken die in uitstekende staat verkeren.

Wat zijn enkele belangrijke tips om in gedachten te houden tijdens het
winkelen voor tweedehands trouwjurken?

Hier zijn enkele belangrijke tips om in gedachten te houden tijdens het winkelen voor tweedehands trouwjurken:

 

Doe je onderzoek

Leer zoveel mogelijk over verschillende merken, stijlen en ontwerpen voordat je gaat winkelen. Dit helpt je bij het identificeren van de soorten jurken die je aanspreken en maakt je beter voorbereid tijdens het winkelproces.

 

Stel een budget vast

Bepaal vooraf hoeveel je bereid bent uit te geven aan een tweedehands trouwjurk en houd je aan dat budget. Vergeet niet om extra kosten zoals reiniging, aanpassingen en accessoires mee te nemen.

 

Wees flexibel

Sta open voor verschillende stijlen en ontwerpen. Je kunt verrast worden door een jurk die je misschien niet meteen zou hebben gekozen, maar die perfect bij je past. Houd ook rekening met mogelijke aanpassingen die kunnen worden gedaan om een jurk meer naar jouw smaak te maken.

Pas op voor pasvorm

Let op de pasvorm van de jurk en houd rekening met eventuele aanpassingen die nodig kunnen zijn. Vraag de verkoper om informatie over de oorspronkelijke maat en eventuele wijzigingen die zijn aangebracht. Overweeg om met een ervaren kleermaker te praten voordat je een definitieve beslissing neemt.

 

Wees voorzichtig met online aankopen:

Als je online winkelt, wees dan extra voorzichtig en doe zorgvuldig onderzoek naar de verkoper.
Controleer de reputatie en betrouwbaarheid van de verkoper en lees beoordelingen van andere kopers.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je je winkelervaring voor tweedehands trouwjurken optimaliseren en hopelijk de jurk vinden die perfect past bij jouw stijl en budget.

 

Hoe weet je hoe oud de jurk is?

Het is belangrijk op te merken dat het bepalen van de exacte leeftijd van een tweedehands trouwjurk soms een uitdaging kan zijn, vooral als er geen documentatie beschikbaar is. Vertrouw op je eigen onderzoek en intuïtie, en wees bereid om flexibel te zijn als je de perfecte jurk vindt die misschien niet exact past binnen een bepaald tijdskader.

In een tweedehands bruidsmodezaak hanteren ze vaak regels qua leeftijd, zodat de prijs/ met leeftijd verhouding in balans is.

 

Is de zoektocht naar een tweedehands trouwjurk moeilijk?

Hoewel het zoeken naar een tweedehands trouwjurk enige inspanning kan vergen, kan het ook een lonende en unieke ervaring zijn. Veel bruiden hebben prachtige trouwjurken gevonden tegen betaalbare prijzen door een tweedehands bruidsmode winkel te bezoeken. Het is belangrijk om geduldig en flexibel te zijn tijdens de zoektocht en open te staan voor verschillende mogelijkheden. De zoektocht is al een feestje. Geniet ervan!

Wat kan ik na mijn trouwdag met de jurk doen?

Na je trouwdag zijn er verschillende opties die je kunt overwegen voor wat je met je trouwjurk kunt doen:

 

Bewaren als aandenken

Veel bruiden kiezen ervoor om hun trouwjurk te bewaren als een waardevol aandenken aan hun speciale dag. Je kunt de jurk zorgvuldig laten reinigen en vervolgens laten conserveren om de stof en details te behouden. Bewaar de jurk in een speciale doos of kledingzak op een koele, droge en donkere plaats om de kwaliteit te behouden.

 

Doorgeven aan een familielid

Als je de jurk wilt koesteren en doorgeven aan toekomstige generaties, kun je overwegen om de jurk aan
een familielid, zoals een dochter of kleindochter, te geven. Dit kan een prachtig familie-erfstuk worden.

 

Verkopen

Als je de jurk niet wilt bewaren of doorgeven, kun je ervoor kiezen om deze te verkopen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je trouwjurk te verkopen, zoals online platforms, consignatie winkels of
lokale bruidswinkels. Zorg ervoor dat de jurk schoon en in goede staat is voordat je deze te koop aanbiedt.

Upcyclen of hergebruiken

Als je creatief bent en de stof van je trouwjurk wilt hergebruiken, kun je overwegen om de jurk te laten
upcyclen tot andere kledingstukken, zoals een cocktailjurk, avondjurk of doopjurk voor een toekomstig kind. Dit geeft de jurk een nieuw leven en zorgt ervoor dat je de stof kunt blijven koesteren.

 

Schenken aan een goed doel

Een andere optie is om je trouwjurk te schenken aan een goed doel dat zich bezighoudt met bruiloften voor minderbedeelde bruiden. Dit geeft een kans aan anderen om van een prachtige jurk te genieten en helpt hen om hun trouw dromen te realiseren.

Het is belangrijk om de optie te kiezen die het beste bij jouw persoonlijke voorkeuren en waarden past. Overweeg de emotionele waarde, de staat van de jurk en hoe je de jurk een nieuwe betekenis kunt geven na je trouwdag.

Categorieën: