10-07-2018

Alternatieven voor Champagne op je bruiloft

Een feest is niet compleet zonder bubbeltjes, maar helaas is Champagne wel wat aan de dure kant. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die bijna net zo lekker en in sommige gevallen zelfs lekkerder proeven. Hoe komt het eigenlijk dat Champagne zo duur is en een Cava of Crémant een stuk goedkoper? Wij hebben voor jullie een selectie gemaakt van de lekkerste mouserende wijnen en een prijsindicatie. Het is goed om je te realiseren dat de meeste mensen geen echte kenners zijn van mouserende wijnen en een Champagne en een Cava niet van elkaar kunnen onderscheiden. Je hoeft je dus absoluut nergens voor te schamen als je kiest voor één van de heerlijke alternatieven.

CHAMPAGNE €€€€€

Champagne is natuurlijk de meeste luxe keuze, maar ook de duurste optie voor jullie bruiloft. De naam ‘Champagne’ is zo bekend dat veel mensen alle mousserende wijnen onder deze categorie stoppen. Champagne wordt echter alleen geproduceerd in het gebied Champagne in het Noordoosten van Frankrijk. Het is kostbaar vanwege het moeilijke klimaat voor wijnbouw, waardoor de druiven veel duurder zijn. Ook het moeizame en tijdrovende productie proces speelt een rol bij de prijsbepaling. Champagne wordt minimaal 15 maanden bewaard, soms zelfs nog veel langer.

CRÉMANT €€€€

Crémant is de naam voor de andere mousserende wijnen die gemaakt worden in Frankrijk. Er zijn zeven verschillende gebieden deze worden aangegeven op het label (bijvoorbeeld Crémant de Loire). Deze wijnen worden op dezelfde manier gemaakt als Champagne alleen is de rijpingstijd korter, dit is door de wet bepaald. Crémant is een goed alternatief voor Champagne omdat ze in smaak veel overeenkomen met Champagne.

CAVA €€€

Cava is de mousserende wijn van Spanje. Deze wordt geproduceerd volgens dezelfde methode als Champagne alleen worden er andere druiven gebruikt. De druiven hier zijn goedkoper dan die in Frankrijk. Het klimaat is dan ook veel geschikter voor wijnbouw. Ook al is de productiewijze erg vergelijkbaar met Crémant de smaak is wel anders. Waar Crémant en Champagne vleugjes hebben van geroosterd brood doet Cava meer denken aan gerookte producten.

SEKT €€

Sekt is de Duitse versie van mousserende wijn. Deze biedt een super goed alternatief voor Champagne tegen een veel goedkopere prijs. De meeste Sekt wijnmakers importeren hun druiven uit Frankrijk en Italië en maken daarvan mousserende wijn via hun eigen (veel goedkopere) methode.  De wijn heeft geen lange rijpingstijd in de fles, maar alles gebeurd in grote tanks. De smaak is simpeler, minder complex, maar wel fris en aangenaam. Voor een zomer bruiloft zijn deze wijnen zeer geschikt.

PROSECCO €€

Een ander goed alternatief voor Champagne is de Italiaanse versie van mousserende wijn. Het wordt op dezelfde manier gemaakt als de Duitse Sekt en verkocht voor vergelijkbare prijzen. Prosecco heeft vaak een karakteristieke smaak van groene appel of meloen, die iets zoeter is dan de andere mousserende wijnen. Ook deze wijn is perfect voor een zonnige dag.

Ik hoop dat deze tips jullie op weg helpen naar een bubbelende bruiloft!

Categorieën: