02-02-2021

Trouwfotograaf of bruidsfotograaf nodig?

Of je nu een kleine, intieme bruiloft organiseert of een groot feest voor je trouwdag geeft: een fotograaf op je trouwdag is altijd een goede en belangrijke aanvulling. Een bruidsfotograaf legt de meest belangrijke momenten vast in eeuwige herinneringen en zorgt ervoor dat jullie samen nog lang kunnen genieten van de mooiste dag van jullie leven. Maar hoe vind je nou een goede trouwfotograaf, die de mooiste foto’s maakt in de stijl die bij jullie past? Hoe weet je dat je een goede, ervaren bruidsfotograaf hebt uitgekozen die weet wat hij of zij doet? Waar moet je op letten?

 

Bruidsfotograaf of trouwfotograaf nodig

Madelon Tijdink Photography

Hoe kies je een trouwfotograaf?

Belangrijk is om af te gaan op je gevoel. Er zijn veel verschillende trouwfotografen met ieder een eigen stijl. Dat betekent dat je goed moet kijken naar de foto’s die de trouwfotograaf eerder heeft gemaakt op bruiloften. “Iedere trouwfotograaf heeft een andere manier van fotograferen”, zegt Madelon Tijdink, bruidsfotograaf bij Madelon Tijdink photography. “Gebruik het portfolio van de trouwfotograaf om te kijken of zijn of haar stijl je aanspreekt. Zijn het vooral romantische foto’s, waarbij de liefde centraal staat, of juist artistieke beelden met veel effecten? Hoe zien de kleuren eruit: heel licht, donker, kleurrijk of juist met veel contrast? Geven de trouwfoto’s je een goed gevoel?” De stijl van Madelon zelf omschrijft ze als licht, romantisch en ongedwongen. “De kleuren in mijn trouwfoto’s zijn vrij licht en vrolijk. Ik speel graag met onscherpe achtergronden en ga voor een romantische, maar realistische weergave van de dag. Ik laat bruidsparen niet poseren, maar leg échte momenten vast.”

Heb je een trouwfotograaf nodig, dan is het vooral belangrijk om te kijken naar wat je precies aanspreekt. Zoek op internet naar inspiratie, maak een lijst van punten die jij belangrijk vindt en kijk of je die terugziet in het portfolio van een potentiële bruidsfotograaf. Zo ja? Dan heb je misschien wel een match!

Trouwfotograaf kennismakingsgesprek

Een goede trouwfotograaf is een groot aantal uren – zo niet, de hele dag – dicht bij jullie om jullie trouwdag vast te leggen. “Plan een vrijblijvende kennismaking in met je potentiële trouwfotograaf, zodat je elkaar kunt leren kennen en kunt kijken of er een klik is tussen jullie”, zegt Madelon. “Zelf vind ik het enorm belangrijk dat een bruidspaar zich op hun gemak voelt bij mij. Als dat niet het geval is, vind ik het absoluut geen probleem als ze besluiten om voor een andere trouwfotograaf te gaan, omdat die beter bij hen past.”

Maar ook de werkwijze van de trouwfotograaf gedurende de trouwdag zelf is erg belangrijk. “Blijft de trouwfotograaf langs de zijlijn staan om momenten op een journalistieke manier vast te leggen, dus zoals ze gebeuren? Of neemt hij of zij meer de regie in handen? Dit zijn dingen die je gerust kunt vragen tijdens jullie kennismaking”, zegt Madelon. “Een ervaren trouwfotograaf vertelt graag wat jullie van hem of haar kunnen verwachten.”

Checklist kennismaking trouwfotograaf

Plan je met jullie trouwfotograaf een kennismaking, dan kun je de volgende punten bespreken:

  • Hoe lang blijft de fotograaf bij jullie bruiloft? Boeken jullie hem of haar de hele dag, of maar voor een paar uur?
  • Wat legt de fotograaf allemaal vast tijdens verschillende momenten op jullie trouwdag?
  • Op welke tijden verwachten jullie de fotograaf?
  • Hoe lang duurt het voordat jullie de foto’s van de trouwfotograaf ontvangen?
  • Hoe worden de trouwfoto’s aangeleverd: digitaal, op een USB-stick, op dvd of in een fotoalbum?
  • Hoeveel foto’s krijgen jullie?
  • Wat gebeurt er als de trouwfotograaf onverhoopt ziek wordt of om een andere reden niet kan komen?
  • Worden alle afspraken op papier gezet?
  • Hoeveel kost de trouwfotograaf? Is er sprake van een aanbetaling en zo ja, hoeveel?
Checklist trouwfotograaf

Madelon Tijdink photography

Trouwfotograaf kosten

Hoeveel kost een trouwfotograaf? Het is een vraag die niet eenduidig te beantwoorden is. Er zijn tegenwoordig veel verschillende fotografen, met bruiloftspakketten in alle soorten en maten, dat er voor ieder budget een geschikte trouwfotograaf te vinden is. Echter, over het algemeen geldt: goedkoop is duurkoop, zeker als het gaat om een goede trouwfotograaf. Je wil zeker weten dat jullie trouwfotograaf mooie foto’s aflevert – je trouwfoto’s maken doe je immers niet zomaar nog een keer.

Een gemiddelde prijs waar je vanuit kunt gaan is € 200 per uur, maar dit verschilt enorm. Veel trouwfotografen werken namelijk met pakketten voor 8, 10 of 12 uur fotografie, maar er zijn ook trouwfotografen die werken met een uurprijs. Vaak blijft de trouwfotograaf dan minimaal 6 uur en voor ieder uur extra betalen jullie een vast bedrag.

Kijk ook goed naar wat er inbegrepen is in de kosten voor jullie trouwfotograaf. De totaalprijs bestaat vaak uit verschillende elementen: de uur- of pakketprijs, de levering van de foto’s en/of een fotoalbum. Maak duidelijke afspraken met je trouwfotograaf over hoeveel jullie zullen betalen en wat er precies inbegrepen is. Een goedkope trouwfotograaf klinkt leuk, maar als jullie daar bovenop nog kosten betalen voor de levering van de foto’s zelf, dan kan het totaalbedrag nog wel eens een stuk duurder uitvallen.

Goedkope trouwfotograaf?

Wil je zeker weten dat je een trouwfotograaf kiest die kwaliteit levert, met goede camera’s werkt en ervaring heeft met bruiloften, kies dan niet voor een goedkope trouwfotograaf. De prijs die je betaalt voor je trouwfotograaf ligt over het algemeen een stukje hoger dan je zou verwachten. Fotografie is geen goedkoop beroep: de trouwfotograaf maakt waarschijnlijk gebruik van dure apparatuur en steekt veel tijd in het nabewerken van de beelden. “Denk niet dat jullie bruiloft voor jullie trouwfotograaf slechts een dagje werk is”, zegt Madelon Tijdink, fotograaf bij Madelon Tijdink photography. “Zelf vind ik het belangrijk om op de hoogte te zijn van de planning en het draaiboek, dus ik ben vóór de bruiloft al bezig met de voorbereidingen. Na de bruiloft kom ik vaak thuis met duizenden beelden. Die selecteer en corrigeer ik zorgvuldig op kleur en licht, zodat de selectie een prachtige weergave vormt van de trouwdag. Daarnaast ontwerp ik vaak een trouwalbum voor het bruidspaar, zodat ze de foto’s niet alleen digitaal ontvangen, maar ook fysiek. Superleuk om te doen, maar het kost vaak meer tijd dan mensen verwachten. Het zal je niet verbazen dat het vak voor veel bruidsfotografen, waaronder mijzelf, gewoon een fulltime baan is.”


Madelon Tijdink photography

Zitten jullie vast aan een budget en moeten jullie keuzes maken, denk dan twee keer na of je wilt gaan voor een goedkope trouwfotograaf. Zoals gezegd: je wil zeker weten dat jullie foto’s een complete herinnering zullen vormen aan jullie trouwdag. Alleen een professional kan jullie bruiloft vastleggen, zodat de foto’s tijdloos zijn en het gevoel van jullie trouwdag over tientallen jaren nog steeds oproepen.

Trouwfotograaf hele of halve dag

Heb je een geschikte trouwfotograaf gevonden en zijn jij en je partner erover uit dat deze trouwfotograaf jullie grote dag vast mag gaan leggen, dan is de vraag: hoe lang blijft hij of zij erbij? Zoals gezegd werken veel trouwfotografen met pakketten of juist een uurprijs, maar jullie bepalen natuurlijk zelf hoeveel uren trouwfotografie jullie willen afnemen. Ieder moment van een trouwdag heeft aspecten die mooi zijn om vast te leggen – het is aan jullie om te bepalen wat voor jullie belangrijk is.

Trouwfotograaf bij het klaarmaken

Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar foto’s van de ochtend vóórdat jullie trouwdag begint, zijn ontzettend waardevol. De zenuwen zijn dan al aanwezig en daarom is het des te beter om deze uren later terug te kunnen zien op beeld! Denk aan de kapster en de visagist die bezig zijn om jou zo mooi mogelijk te maken, de bloemen die gebracht worden, je vader die zijn overhemd nog moet strijken en je ceremoniemeester die heen en weer rent om te zorgen dat alles loopt zoals het zou moeten. Maar ook het aankleden, de eerste blik van je moeder als ze je ziet in je trouwkleding of het moment waarop je aanstaande je komt ophalen. Extra leuk: vaak blijft een trouwfotograaf ’s ochtends bij de bruid, maar misschien is het wel mogelijk om een tweede fotograaf (ook wel second shooter genoemd) in te huren voor de momenten bij je partner?


Madelon Tijdink photography

Trouwfotograaf bij de ceremonie

Natuurlijk horen jullie het klikken van de camera misschien wel, maar als het goed is, merken jullie er niets van dat er een trouwfotograaf rondloopt tijdens de ceremonie. De fotograaf gaat op in jullie gezelschap en maakt onopvallend foto’s van jullie, de getuigen, jullie familieleden, de ambtenaar, de styling, misschien wel de geloften, het ja-woord en natuurlijk de kus! Natuurlijk is de ceremonie een moment in de trouwdag die de fotograaf niet over mag slaan.

Trouwfotograaf bij de borrel

Na de ceremonie volgt vaak een proostmoment, het aansnijden van de taart en een gezellige borrel. Denk niet dat dit een saai moment is voor de fotograaf! Juist omdat er veel gebeurt, is er veel om vast te leggen. De gezelligheid en sfeer zijn perfecte elementen die de trouwfotograaf kan meenemen in zijn of haar reportage. Een speech van je vader, je neefjes en nichtjes die lekker aan het spelen zijn of de hapjes die geserveerd worden. De borrel is bovendien het perfecte moment voor het maken van ongedwongen familiefoto’s of een groepsfoto – en natuurlijk is een fotogenieke bruidstaart een feestje om te fotograferen.

Trouwfotograaf bij het diner

Voor het diner geldt eigenlijk hetzelfde: voor een creatieve trouwfotograaf is dit absoluut niet saai om vast te leggen! Of jullie nu kiezen voor een chic diner met vijf gangen of een ongedwongen barbecue: het eten zélf, misschien wel een van de duurste uitgaven van jullie trouwdag, mag eigenlijk niet ontbreken in jullie trouwreportage. Foto’s van je gasten die kauwen op een stuk biefstuk zijn natuurlijk niet per se wat je wil, maar dat weet je fotograaf ook: ook hier is de sfeer belangrijker. Denk aan een speech tussen de gangen door, een liefdevol moment tussen jou en je partner of een spetterend toetje. Overigens is het ook wel zo netjes om te regelen dat ook de trouwfotograaf een hapje kan eten – het diner is voor de fotograaf vaak een pauze in een lange dag. Vraag na bij de locatie of ze hieraan willen denken!

Trouwfotograaf bij het diner

Trouwfotograaf bij het feest

Wil je het avondfeest vastgelegd hebben – misschien wel het hoogtepunt van de dag! – dan is het eerste gedeelte van de avond vaak genoeg. Hoe later op de avond, hoe meer alcohol er (waarschijnlijk) geschonken wordt, hoe minder charmant mensen eruit zullen zien, zeg maar. Het begin van het feest is bovendien hét moment waarop alle avondgasten jullie voor het eerst zien – en misschien doen jullie wel een openingsdans? Als het goed is volgt de fotograaf niet alleen jullie, maar legt hij of zij ook vast wat er gebeurt op de momenten die jullie niet zien. Zo mis je niks van de dansmoves van ome Henk!

Je ziet: heb je een trouwfotograaf nodig, dan is er veel om over na te denken. Deel je twijfels, angsten en bedenkingen vooral met je trouwfotograaf: een professional heeft waarschijnlijk meer bruiloften meegemaakt dan jij en weet wat jullie als bruidspaar nodig hebben. Succes met de zoektocht!

Categorieën: